Copyright 2011 Стефан Веселинов. Предоставено от Blogger.
Header Ads

четвъртък, 7 януари 2016 г.

Kак да се науча да свиря на китара/ 365 дни китарно майсторство

0 comments

как да свирим на китара?

искам да свиря на китара!

искам да се науча да свиря на китара!

научи се да свириш на китара!

365 дни китарно майсторство


Въведение

        Първо четем, след това свирим!
        Като цяло това е целта на този блог, ако някой не е разбрал. Да отговори на въпроса и желанието за свирене на китара. Естествено материалите тук са абсолютно безплатни. Ако не си разгледал досегашните уроци ( Урок 1 ) сега е момента да го направиш!
        В тази нова публикация започвам поредица от уроци насочени към електрическата китара. Като цяло няма да разглеждам точно определен стил музика, но всички упр. ще са с цел развиването на умения на соло китарист. Някои от най-базовите неща ще бъдат изпуснати тук, но ще присъстват в други публикации. Това са - как се четат ноти, таблатури, основни означения, позиция с китарата и т.н. ( някои са разглеждани в други публикации ). Това значи, че ако нещо не ти е ясно или не знаеш може съвсем спокойно да питаш! също така ако за нещо не си съгласен с радост бих чул мнението ти!
        В тази поредица от уроци ще използвам упр. от различни школи ( анг., рус., бг., и съставени от мен ). Всяко упр. има точно определена цел и задача. Колкото по-точно бъде изпълнено толкова по-добре. Всеко упр. тук се е доказало във времето като успешно и пълзотворно, тези които са написани от мен са резултат на дългогодишния ми опит. Въпреки че електрическата китара има голямо минало и е почти невъзможно да измислиш упр. което не е измислено до момента. 
        Тук не е място за хора, който лесно се отказват или предават, но музикалния инструмент ни учи да се избавим точно от тези неща. Точно тази борба с инструмента, часовете дадени за изкуството, нервите загубени в разчитане на ноти , като цяло борбата за майсторство се прехвърля и в секидневния живот. Това, което искам да кажа е , че музиката наистина променя живота.
Преди да започна с първите упр. ще направя една забележка! Няма всеки път да казвам- настрой си китарата! чисти си китарата след и по време на свирене! сменяи си струните ( поне един път в годината:))! Тези неща са ясни, а за този който не си е мислил до сега за тях .... е време е!
        Всяко една от публикациите, които правя и ще правя, е изсвирена от мен т.е. докато пиша всичко това  свиря въпросните неща. Ще отбелязвам всяко нещо, което ми е направило впечатление, неща на който трябва и ти да обърнеш внимание!
        Ако си зайнтересован от класическа китара може да проследиш всекидневните
 ми упр. ТУК
        Ако се чудите на кой от двата вида китари да започнете, чуите това видео може би ще ви помогне да изберете

Classical VS Electric



Глава 1

        Искам да се науча да свиря на китара! Добре, аз ще те водя. Първо да изясним някой правила!

  1. Спри телевизора! Не е време за сериал или ужасни новини, време е за РОК!
  2. Спри всички социални мрежи! Кажи на всеки, че сега сядаш да свириш и не те Е*(§€%§€ за тях.
  3. Бъди сигурен, че имаш поне 30мин. спокойствие, в което няма никои да те дразни! или час, два, пет, десет, избии всеки, който ти пречи!
  4. Съсредоточи се!Направи си чай, кафе, налей  бира:)
  5. Никога не се отказвай! ПОСТОЯНСТВО Е ТВОЕТО ИМЕ!
  6. Намери метроном ( ТУК ) - КАК ДА ГО ИЗПОЛЗВАМ? ТУК!
  7. Загрявай преди да вземеш китарата! КАК ДА ЗАГРЯВАМ?ТУК!
  8. Седни удобно и правилно с китарата! КАК ?ТУК
  9. Настрой тази китара! Няма значение на Е или D!
  10. Загрявай с китарата! Лява ръка - Дясна ръка !
  11. На всеки 25-30мин. свирене, пауза 5мин, а на всеки час 10мин.

Отново ще кажа, ако има нещо не ясно, сръжнисе с мен или остави коментар!



Ден 1 


Първото упр. е за дясна ръка, на една струна. Ще разделим всяка техника на дребни парчета т.е. - една струна, две струни с удър на доло, две струни с удър на горе и т.н.    
Упр1. Стартово темпо 40bpm.

       За тези, които започват тепърва да свирят - най-добре започни само със свободна струна и метроном. Първо учиш едната ръка - шеснайсетини ( долу/горе ), след което учиш лява ръка ( тоновете по грифа ). Също така место шеснайсетини ( 4- ноти за едно време ), започни с осмини ( две нати за едно време). 
        Започвам с редуване на ударите с дясна ръка т.е. - доло/горе. Повтарям това упр. по шест пъти на всяка струна, използвайки метроном, по горепосочения метод. Ако си начинаещ, първо научи това упр. на първа струна много добре. За всеки важи правилото, колкото по-бавно, толкова по-добре. Не търси в началото достигането на абсолютната бързина. Стигнеш ли до скорост в която допускаш дори и най-малка грешка или усетиш напрежение в ръцете - спри и запиши това темпо, запиши кой ден, колко време ти е отнело. Това ще ти помогне да следиш напредъка си. Наблюдавай ръцете си докато свириш.  Целта е минимални движения, а скоростта идва с времето.
Докато сме в началото, можеш да гледаш видео, което направих преди време ( доста време ). В него лесно и бързо ще научиш тоновете по грифа на китарата ТУК

Упр 2.

Продължително легато
        

Тук отново съветите са ми, започни бавно! За начинаещите, и като цяло за всеки - започни тези упр. от 12-та позиция ( прагче ) и постепенно стигни до 1-ва позиция, но ако има напрежение или болка спри веднага!
        Все един от тези примери се свири по 1-на минута. Като само на първият тон има удър с перо, а всички останали са легато. Целта не е бързина, а издръжливост. Използвай метроном! Също така при повече желание, примерите могат да се изсвирят на всяка струна.

Упр. 3
Гами
Major/Durr/ Мажор


1                       2                     3                 4                    5                   6                     7               1
Степени
До                    Ре                   Ми    1/2     Фа            Сол                Ла                 Си        1/2      До
C                      D                     E         -        F                G                   A                   B        -       C

       Преди време направих видео точно по тази тема. Изгледай го предполагам, че ще ти е полезно- ТУК. Някой друг път ще отделя време за по-подробно обяснение по тази тема, но за начални знания информацията, която предлагам във видеото в напълно достатъчна.
        Естествено много хора ще кажат " т-ва пък за кво да го знам?!" и може би от части са прави, но НЕ. Вярно е, че много известни китаристи са нямали понятие от теория, строеж и т.н. музикални понятия. 
        Гамите са лесен начин за упражняване, развиртие на скорост, техника и т.н. Когато дойде момента за солиране и нямаш понятие от гами/ладове, какво ще свириш?
        Ще ти отнеме не повече от час, за да научиш за цял живот как се строят, използват и свирят гамите! 


До мажор на 5-та струна



Това е гамата До мажор ( C major/ durr/ C ) със свободни струни. Ако не я знаеш... научи я! Следващия път ще има упр. с нея.


Упр 5 
Акорди


Това са грифови форми на някой от основните акорди. Съвета ми е да ги научиш, но просто да седиш и да повтаряш едно и също е .... "слабо"! В упр. доло акордите са събрани в ритъм. Свири до научаването наизуст!



        Така, това е за днес. Ако си решил да продължиш смен, съвета ми е да научиш много добре всичко до тук. След това продължи с новият материал.
          Ако имате въпроси, свържете се с мен. За повече информация и видео разгледаите YouTube канала ми и  Facebook канала. 

напред към следващите дни



Ден 2 

        Здравей, няма да губя време в излишни писания, да започваме!
Упр. 1. За тези, който не са минали през ден 1, направете го ТУК. Преди началото добре загрей, както е описано в първата част от поредицата. Целта на това упр. е да създаде умението за свирене на повече от една струна, с начаен удър надоло.
        Стартирам метронома от 40bpm ( не забравяй да отмерваш времето и с крак ).













Съвет: Свири всяка първа шеснайсетина от всяко време по- силно 
След завършване на упр. запиши достигнатите резултати.
Упр. 2. Легато
        Тук отново, всеки от примерите по една минута. Добра идея е след това, все един от тези примери да се минат хроматично през всички струни и позиции, аз ще направя така. Темпото отнове е минимума 40.
Тук е въпроса? Със ефект или чиста китара, през усилвател или акустично? Това си е лично твое решение! Добре е да се пробва всеки вариант. Но най-добре, поне китарата да е включена в усилвател или в компютър ( как да включа китара към компютър? Гледай ТУК)

Упр. 3.  Гами
        Предният път разгледах До мажор. Нека да усложним малко нещата.
        Всеки пример е До мажор ( хех ясно е :) ), на различни места по грифа, с различна пръстовка. Не съм писал пръстите за всяка една. Ако имаш нужда от това, пиши ми! Представил съм Гр.Форми само възходящо, но трябва да се свирят след това и низходящо т.е. UP/DOWN. Всеки един от примерите се свири първо с използването на Model 1-2-3-4 в различни темпа, стартирайки от 40. След което се преминава към М5 ( последователно Up/Down) като съм посочил само осмина ноти в примера, но трябва да се изсвирва и с останалите нотни трайности, както в М1-2-3-4. Всяка една от тези грифови форми може да се премества по грига, като първият тое о основен т.е. Ако започнеш пример б) от пето прагче, това ще е ...... ? Ре мажор ( D major )
        Да започваме! Всеки пример се свири с всеки модел, тръгвайки от посоченото място ( ДО) и завършвайки октава по-високо. Пример б) ( втория ) започва от До на трето прагче на пета струна ( възходящо и низходящо, многократно ), след което същата пръстовка се използва от 4-то прагче. Съшото нещо от 4-то прагче и така до 15-то.
        Това упр. може да ти отнеме доста време, но научиш ли всички тези грифови форми, живота ти ще е по-красив .. ХАХАХАХХА ( не майтап ), ще знаеш почти всички мажорни грифови форми!
        Метроном = 40  


Запиши свойте резултати - темпо, научени гами, използвани модели, отделено време!

Упр. 4. Акорди
        Ще използвам акордите дадени в предния урок. За момента ще добавя само няколко упр. стях... мааалко повече :) използвай метроном. След като ти стане лесно, опитаи сам да направиш свое упр. с акорди или песен.




        За разлика от първия път, няма да свърша до тук. Ако си стигнал до тук и си изсвирил всичко е крайно време да се започне историята и с песните. Защо да свириш часове упражнения и след това, направената техника да седи в застой? Коя песен? Това вече е въпрос на личен вкус! Ако има песен, която искаш да изсвириш и ти трябва помощ с радост бих помогнал. Направил съм видео урок на песента на Metallica - Enter Sandman, ако имаш желание да я научиш гледай ТУК.
Приятно свирене на всички:)

Ден 3

Техника и скорост
Днес започвам със свиренето между две струни с удър нагоре. Ще изсвиря двата примера между всички струни, на всички позиции т.е. м-ду 1-2, 2-3, 3-4, 5-6, от първо прагче до 15-то. Ще направя тово със всеки пример. Също така, ще повторя това и с вар.- 1-3-4 пръст. Това ще отнеме време, но ще има смисъл.
Както до сега съм казвал, използвай метроном и отмервай времето и с крак. Поради това,че ще трябва доста време, някой преподаватели (главно в нета), давът съвета - пусни си филм или телевизор докато правиш тези упр. Преди време опитах това. На всеки епизод аниме ( 25-мин) свирех между две струни. Все пак, това не е добър вариант! Трябва да се обръща специално внимание на постановката на ръцете, техниката с перото, темпото. Това упр. може да бъде открито в много школи и уроци. Пол Гилбърт е един от великите китаристи, който обръща внимание на него в Pail Gilbert Intense Rock. Дори той казва, че това упр. е едно от тези направили го толкова бърз.
Да започваме! Начално темпо 40, нотна трайност осмина триоли или осмини. Ако нямаш много време по-добре го прави всеки дес + темпо, задължително тръгни бавно. Не забравяй да правиш почивки на 25мин.
Упр.1. а)

б)Вар. включва а)- б) и 1-3-4 пръст. В 4-въртия такт може да видиш как всичко продължава хроматично напред до 15-то прагче. Това се свири между всички двойки струни. Примера е с шестнайсетини, но може да продължиш ио с осмина триоли или осмини















Запиши резултатите си - темпо, бележки...
Упр.2.  Гами/Legato/Alternate/
Този път гамите са на второ ниво! Първо научи показаната по доло гама Ла минор ( V- позиция).

a) Прилагаме легато, първо 1-3-4, използвайки метроном. Обърни внимание на дясната ръка. След научаване - 1-4-3, 3-4-1-, 1-3-4 1-3-4, 1-4-3 1-4-3, т.е. вариациия. В случая имаме три ноти на струна, хай-подходящо е изпозването на осмини и осмина триоли.
б) Изпозвайки същата пръстовка - Възходящо
.
Низходящо
Следя за движението на дясната ръка.Down/Up през цялото време. Започни много бавно с метроном ( 40- като осмина ноти ), постепенно забързвай. След запомняне, можеш да свириш тази пръстовка от 1-ва позиция до 12-та, използвайки посочената поредица. Основният тон е на 5-то прагче на 6-та струна т.е. ако започнеш от 12-то прагче, свириш Ми минор ( любимата рок и метъл тоналност ).
Упр.3. Sweep Picking
Характерното за тази техника е извирването на разложен акорд- арпеж- тризвучие- в две посоки ( Възх. и Низх ) без използване на редуване на удъри т.е. имаме надоло през всички тонове, нагоре, обратно.
 
Започни много бавно, МНООГО! Търси точност. Първо добре научи с метроном примера в 2/4-ти. Следкоето премини към упр-то. Втората му част, започва от първа позиция и завършва максимално по-високо. Свири това между всички струни. Отново отбелязвам, много бавно, много чисто. Характерното за тази техника е изключителната бързина, но ако в началото не започнеш бавно и чисто, крайния резултат при бързо свирене ще е , много шум, много глупости.
Упр. 4.
С акорда СИ завършваме акордите от първа позиция, научи го добре. От следващия път, ще надникна по-дълбоко в знанието за акордите, как да запомняме строежа, как да ги използваме.

Така с това завършвам за днес. Надявам се, че всичко това ти е било полезно и си научил нещо ново. Ако имаш въпроси или съвети, коментирай. Не забравяй да записваш прогреса си. В утрешния урок ще проверим, има ли напредък или не!
Приятно свирене!



Няма коментари: